BCE-GEM

Takáts Előd előadása nemzetközi karrier lehetőségek közgazdászoknak

Március 25-én részt vehettünk a GEM Karrier Klub idei évének 3. előadásán, melyet Takáts Előd, a Bank for International Settlements (BIS) vezető közgazdásza tartott. Az előadás során alapvetően Előd karrierpályáját ismerhettük meg, amely tökéletes példája volt annak, hogy hogyan lehet közgazdászként egy sikeres nemzetközi utat bejárni. Előd a Corvinuson végzett el egy mesterképzést, majd a tanulmányait a Princetoni Egyetemen – doktori szinten – folytatta. Megtudhattuk, hogy egy ilyen neves egyetemen milyenek a hallgatók mindennapjai, hogyan zajlanak az órák és milyen kapcsolatokra lehet szert tenni.

Majd az előadás második felében Előd a különböző munkahelyeiről és munkáiról mesélt, hogy melyik projektje során pontosan mivel is foglalkozott, mely országokban járt, és hogy mekkora felelősséggel jár az IMF vagy a BIS vezető beosztású közgazdászának lenni.

Összeségében a GEM egyik legsikeresebb előadása volt, hiszen  majdnem 80 fő hallgatta Takáts Elődöt. Külön öröm volt számunkra, hogy tanáraink is csatlakoztak az előadáshoz és, hogy sok pozitív visszajelzést kaptunk!

Visszajelzések:

"Nagy örömmel hallgattam végig az élvezetes, tanulságos előadást. Nagy segítség volt nekem, mint a szak egyik tanárának, hogy az előadó megerősítette és igen sikeres szakmai életpályájával bizonyította is, hogy igenis érdemes egy leendő közgazdásznak annyi matematikát tanulnia egyetemi évei alatt, amennyi csak belefér. Azt is példák hosszú sorával igazolta, hogy aki tisztességgel végezte el a Corvinust, azt a világ vezető egyetemeinek phd programjain örömmel fogadják. Kiemelném az előadás főbb üzenetei közül, hogy nem elég a gazdasági tényezők közötti tényzők közötti összefüggések feltárása korszerű ökonometriai módszerekkel, hanem azt tudni kell kommunikálni például a jegybankok vezetőinek, hogy hatása is legyen az üzeneteknek."
Száz János
oktató
„ Takáts Elődöt szakemberként, a cikkeit olvasva ismertem meg. Mindig meggyőzően érvelt és az adatokat szakszerűen elemezte, ezzel keltette fel a figyelmemet. Közben sok év telt el, többször beszélgettünk az egyetemi életről, a kutatási kihívásokról. De most először volt alkalmam Előd változatos életútját követve látni, hogy miként jutott előre. Tetszett, hogy filmekről, személyes történetekről is szólt, és lazán beszélt komoly szakmai témákról. Emlékezetes volt számomra az is, amit az órák hangulatáról mondott. Legyenek Önök is amerikai mintára interaktívak, kérdezzenek az órákon! Remélem, hogy néhány évtized múlva Önök lesznek a GEM meghívott vendégei.”
Kovács Erzsébet
oktató
„ Rám az egész előadás, a sok történet, amit Előd mesélt, inspiráló és motiváló hatással volt. Mivel másodévesként most állok specializáció választás előtt, erősen el kell gondolkodnom azon, hogy mire essen a választásom és ez a másfél óra sok plusz érvet sorakoztatott fel a Gazdaságmatematika mellett."
Halász Olivér
hallgató
„Nagyon érdekes volt hallgatni, hogy nemzetközi téren milyen lehetőségeket rejt ez a pálya. Igazán motiváló egy ilyen karrierutat megismerni: doktori cím, IMF, BIS... sokan szeretnénk ennek csak a közelébe érni! Külön tetszettek a személyesebb hangvételű történetek, amelyekkel betekintést nyerhettünk princetoni élményeibe, a különböző izgalmas projektjeibe és utazásaiba."
Vereb Boglárka
hallgató